недеља, 13. јун 2010.


Pomenuo sam lek Xatral.Evo kako on izgleda:
Aktovna supstanca ovog leka je alfusozin hidrohlorid.Alfuzosin je peroralno aktivni kvinazolinski derivat iz grupe blokatora alfa-1-receptora. On selektivno blokira postsinaptičke alfa-1receptora u trouglu koji obuhvata mokraćnu bešiku, uretru i prostatu. Navedeni mehanizma je osnovna kliničke primene alfuzosina budući da simptomi kod benigne hiperplazije prostate (BHP) nisu posledica samo veličine prostate već i simpatikomimetičke stimulacije postsinaptičkih alfa receptora koja povećava zategnutost glatkih mišića donjeg urinarnog trakta. Tokom lečenja alfuzosinom, glatikih mišića donjeg urinarnog trakta. tokom lečenja alfuzosinom, glatki mišići se opuštaju i poboljšava se protok urina.
Uroselektivnost, kao osnova kliničke efikasnosti, i dobra podnošljivost dokazana je u ljudi lečenih alfuzosinom, uključujući starije osobe i hipertoničare. Kod miškaraca alfuzosin poboljšav ai olakšava parametre pražnjenja, snižavajući tonus uretre i otpor pražnjenju mokraćne bešike. S tim u vezi, u bolesnika lečenih alfuzosinom uočena je manja frekvencija akutne retencije urina nego kod nelečenih.
Lek se najčešće koristi kod benigne hiperplazije prostate,ali kao što sam pisao u mom slučaju,koristi je devojčica za poboljšanje funkcije mokraćne bešike.

5 коментара:

  1. Da li xatral moze da se koristi i u lecenju stres inkontinencije ili cistocele?

    ОдговориИзбриши
  2. Da li lek sme da koristi devojcica starosti 3 god.Nalaz bubrega i besike uredan.Hemijska i bakterijska ansliza urina uredna.Bris uredan.Devojcica vec 3 meseca mokri po malo u gacice i to vise puta dnevno.Dr nam je rekla da se na ul zvuku vidi da ne prazni besiku i da se to desava zbog zategnutosti misica besike.Preporucila je ovaj lek.

    ОдговориИзбриши
  3. dragan71 xteo sam da te pitam u kojoj apoteci u beogradu se može kupiti lek hatral urolog mi prepisao molim te ako možeš da mi odgovoriš na meil adresu a moja meiladresa je strbacdragan71@gmail.com

    ОдговориИзбриши